Bacopa ampelnaya - καλλιέργεια και φροντίδα στο σπίτι

Τις τελευταίες σεζόν, η Bacopa έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στη δημοτικότητα μεταξύ των αμπελώνων. Αυτό το φυτό είναι ενδιαφέρον γιατί σπάνια καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως σε γλάστρες. Το Bacopa σε μια γλάστρα με το δαντελωτό φύλλωμά του και έναν καταρράκτη από μικρά λουλούδια είναι τόσο καλό που αναπόφευκτα γίνεται το αστέρι του κήπου λουλουδιών στο μπαλκόνι, και το παρτέρι ή ο βραχώδης κήπος στον κήπο.

Bacopa ampelous: προσγείωση

Δεδομένου ότι τα σπορόφυτα του Bacopa είναι αρκετά ακριβά (η τιμή για έναν θάμνο, κατά κανόνα, υπερβαίνει τα 50 ρούβλια *), το ερώτημα για πόσους σπόρους πρέπει να αγοράσετε, πόσο μπορείτε να φυτέψετε είναι σχετικός με τους καλλιεργητές λουλουδιών. Συνάγεται από το γεγονός ότι δύο, το πολύ τρία φυτά φυτεύονται σε μία γλάστρα με όγκο 5 λίτρων. Αυτό το λουλούδι μεγαλώνει σαν σε τσαμπιά, οπότε ακόμη και δύο θάμνοι σε μια κατσαρόλα, με καλή φροντίδα, μεγαλώνουν τόσο πολύ που μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μπορείτε να πάρετε ένα σύννεφο φυλλώματος γεμάτο με μικρά λουλούδια.

Μπακόπα σε άνθιση

Παρά το γεγονός ότι αυτό το λουλούδι φυτεύεται συχνά σε γλάστρες, το Bacopa φαίνεται εντυπωσιακό σε κρεμαστά καλάθια και γλάστρες. Κατά τη φύτευση ενός φυτού με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το δοχείο διατηρεί την υγρασία καλά στο έδαφος και επίσης βρίσκεται σε καλά φωτισμένο μέρος.

Προς ενημέρωσή σας! Στη σκιά, το λουλούδι τείνει να απλώνεται και οι βλαστοί γίνονται λιγότερο φυλλώδεις.

Συνθέσεις με bacopa

Το ευαίσθητο πράσινο του bacopa με μια σκέδαση μικρών λουλουδιών είναι καλό από μόνο του, αλλά οι έντονοι κηπουροί στο σχεδιασμό τοπίου χρησιμοποιούν συνθέσεις που τις χρησιμοποιούν ως φυτό υποβάθρου. Συνδυάζεται ενδιαφέρον με τα διχόνδρα, το νεροκάρδιο, το πελαργόνιο και, φυσικά, την πετούνια. Σχεδόν οποιοδήποτε φυτό σε γλάστρες θα ωφεληθεί από αυτήν τη γειτονιά.

Σημείωση! Το Bacopa ουσιαστικά δεν βρίσκεται σε έντονα χρώματα. Οι γνωστές ποικιλίες είναι λευκές ή μπλε. Αν και πρόσφατα, άρχισαν να βρίσκονται υβρίδια με ροζ-μοβ χρώμα του λουλουδιού. Οι συνθέσεις λευκού bacopa με φωτεινά πελαργόνια ή πετρινάρια από κόκκινα ή κίτρινα χρώματα θα φαίνονται απίστευτα όμορφα.

Πολύχρωμα φυτά Bacopa σε έναν καλλιεργητή

Κατά τη φύτευση bacopa σε ένα δοχείο με πετούνια, πρέπει να προσέξετε την επιλογή των ποικιλιών. Είναι καλύτερα αν πρόκειται για ποικιλίες μικρού μεγέθους, μινιατούνες, ποικιλίες θάμνων πετούνιας. Με υπερχείλιση ή αμπελώνα, ψηλός με μακρά βλαστάρια, αναπόφευκτα θα ανταγωνιστεί την μπακάπα και πιθανότατα θα κερδίσει στον αγώνα για φως και υγρασία. Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι δυνατός μόνο εάν οι συνθήκες ανάπτυξης είναι εγγυημένες και για τα δύο φυτά. Για παράδειγμα, όταν φυτεύετε σε μια μεγάλη βαθιά γλάστρα σε σειρές: στο παρασκήνιο υπάρχουν ψηλές ή μεγάλες ανθισμένες πετούνιες, και μπροστά τους υπάρχει μια σειρά από μπακόπα, η οποία θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο για το παρτέρι.

Bacopa: φύτευση σε γλάστρες, πόσο χρειάζεται

Κατά τη φύτευση bacopa σε γλάστρες με άλλα λουλούδια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παχύνετε τη φύτευση. Πολλοί ενδιαφέρονται για πόσα φυτά θα αναπτυχθούν κανονικά σε συνδυασμό με πετούνια; Πρέπει να φυτεύονται 2-3 θάμνοι, ενώ το μπακόπα πρέπει να τοποθετείται γύρω από την περίμετρο των γλάστρων και ένας φωτεινός θάμνος πετούνιας πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο.

Το Bacopa συνδυάζεται με terry πετούνια

Επιτυχημένες επιλογές bacopa στο σχεδιασμό τοπίου

Κατά τη διακόσμηση ενός κήπου, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη φύτευση bacopa. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το αναπτύξετε ως γείσο, αφήνοντας ένα μικρό γκαζόν δίπλα σε τριαντάφυλλα ή χρυσάνθεμα.Ενδιαφέρουσες λύσεις όταν αυτό το λουλούδι χρησιμοποιείται για να διακοσμήσει καμάρες, βεράντες, δημιουργώντας κάθετους ανθίζοντας τοίχους.

Σημείωση! Το Bacopa φαίνεται γοητευτικό όταν φυτεύεται σε ψάθινα καλάθια που είναι τοποθετημένα ακριβώς στο γκαζόν. Κάποιος παίρνει την εντύπωση ότι κάποιος έχει ξεχάσει ένα καλάθι με λουλούδια στο γρασίδι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γλάστρα με αυτό το φυτό για να διακοσμήσετε μια λίμνη ή ένα σιντριβάνι. Η Bacopa λατρεύει την υψηλή υγρασία, οπότε αν έχει αρκετό φως και τροφή, θα μετατρέψει ένα συνηθισμένο νερό σε μια όμορφη ρομαντική γωνιά.

Χαρακτηριστικά φροντίδας για αμπούλο bacopa

Όμως, όπως κάθε φυτό αμπούλου, ακόμη και φυτευμένο σε κατάλληλο μέρος, το Bacopa πρέπει να σχηματίσει έναν θάμνο που θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη σγουρή του εμφάνιση. Είναι στοιχειώδες να κάνετε τέτοιο κλάδεμα: πρέπει να συντομεύσετε τους βλαστούς που μεγαλώνουν περισσότερο από 50-60 cm. Το φυτό ανέχεται αυτήν τη διαδικασία καλά και αντιδρά με την ανάπτυξη επιπλέον βλαστών από το κέντρο του θάμνου. Κατά το κλάδεμα, πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τη συμμετρία, δίνοντας στο φυτό ένα σχήμα μπάλας.

Είναι το Bacopa ετήσιο ή πολυετές φυτό; Σε μια σακούλα σπόρων, αυτό το λουλούδι χαρακτηρίζεται ως ετήσιο, αλλά δεν είναι όλα τόσο απλά. Όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες χειμώνα που θα της προσφέρει. Το Bacopa στο έδαφος είναι απίθανο να επιβιώσει το χειμώνα, οπότε μπορεί να καλλιεργηθεί ως ετήσιο φυτό. Εάν μεγαλώνει σε γλάστρα, τότε όταν η θερμοκρασία πέσει στους 5 ° C, πρέπει να μετακινηθεί σε ένα δροσερό δωμάτιο, τότε θα υπάρχει η ευκαιρία να διατηρηθεί το λουλούδι μέχρι τη νέα σεζόν και να αυξηθεί ως πολυετές.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την καλλιέργεια bacopa, τη φροντίδα και την αναπαραγωγή του. Πολλοί έμπειροι καλλιεργητές λουλουδιών πιστεύουν ότι η καλλιέργεια αυτού του λουλουδιού δεν είναι πιο δύσκολη από την ίδια πετούνια, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι αρχάριοι ερασιτέχνες μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Αλλά για να κάνετε το Bacopa πανέμορφο, πρέπει να τηρείτε αυστηρά τους κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας.

Η αρχική καλλιέργεια bacopa από σπόρους πραγματοποιείται μέσω φυτωρίων. Δεν υπάρχουν πολλοί σπόροι στη συσκευασία (ίσως 5 τεμ.) Και σχεδόν πάντα απελευθερώνονται με τη μορφή χαπιών. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε κουρκούτι δεν περιέχει έναν, αλλά αρκετούς μικροσκοπικούς σπόρους, πράγμα που σημαίνει ότι η μπακόπα βλασταίνει σε έναν θάμνο με πολλά στελέχη.

Σημείωση! Όλοι οι σπόροι με σβόλους δεν ανέχονται ούτε την παραμικρή ξήρανση κατά την περίοδο βλάστησης. Εάν υγράνονταν, και έπειτα ξηράνθηκαν, τότε το κέλυφος σφαιριδίων μετατρέπεται σε μια στερεή ουσία, την οποία δεν μπορούν να διαπεράσουν τα λάχανα, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπόροι απλά δεν θα βλαστήσουν.

Η σπορά σπόρων Bacopa για σπορόφυτα πραγματοποιείται επιφανειακά σε ένα τελειωμένο υπόστρωμα τύρφης. Η βέλτιστη ώρα για αυτό είναι το τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, όταν υπάρχουν ήδη αρκετά μεγάλες ώρες ημέρας. Εάν σπείρετε αυτό το λουλούδι νωρίτερα, θα χρειαστείτε οπίσθιο φωτισμό. Τα δισκία τύρφης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά στεγνώνουν πολύ γρήγορα, κάτι που, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι επιβλαβές για τα φυτά. Επομένως, τα δοχεία ρηχής φύτευσης, τα οποία είναι 2/3 γεμάτα με τύρφη, είναι τα καλύτερα για τη βλάστηση των σπόρων. Το υπόστρωμα είναι καλά υγραμένο, χάπια με σπόρους απλώνονται, πασπαλίζονται με ζεστό νερό στην κορυφή και καλύπτονται με διαφανή μεμβράνη ή γυαλί.

Για τη βλάστηση των σπόρων, απαιτείται σταθερή υγρασία και θερμοκρασία τουλάχιστον 22-25 ° C. Είναι καλύτερα να διατηρείτε το δοχείο στο φως. Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να περιμένετε τα λαχανάκια. Μετά τη βλάστηση, το γυαλί δεν πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως, ώστε να μην διαταραχθεί η υγρή ατμόσφαιρα μέσα στο δοχείο. Προς το παρόν, μπορείτε να αρχίσετε να αερίζετε τακτικά τα φυτά ανυψώνοντας το ποτήρι.

Σημείωση! Σταδιακά, μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, το bacopa είναι συνηθισμένο σε λιγότερο υγρό αέρα δωματίου και το ποτήρι αφαιρείται.

Όταν τα φυτά έχουν ήδη δύο αληθινά φύλλα, είναι καιρός να διαλέξετε.

Σπορόφυτα τουρσί Bacopa

Σπουδαίος! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαχωρίζετε τα φυτά που μεγαλώνουν σε μια δέσμη κατά τη συλλογή. Αυτό θα καταστρέψει τις μικροσκοπικές ρίζες των νεαρών δενδρυλλίων και θα οδηγήσει στο θάνατό τους.Το Bacopa βουτά σε ξεχωριστά φλιτζάνια, ενώ στο έδαφος της τύρφης μπορεί να προστεθεί ένα χώμα κήπου και κυριολεκτικά ένα κουταλάκι του γλυκού υπόστρωμα ερείκης. Αυτό θα δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον για το φυτό.

Στο μέλλον, η bacopa, η φροντίδα και η καλλιέργεια αυτού του λουλουδιού στον κήπο δεν θα προκαλέσουν προβλήματα. Εάν υπάρχει αρκετή υγρασία και φως, θα αναπτυχθεί γρήγορα. Μπορεί να πάει στο ύπαιθρο νωρίτερα από τον κίνδυνο επιστροφής παγετών. Αυτό το φυτό είναι τροπικό, επομένως, η βάση για τη φροντίδα του αμπελώδους bacopa είναι να του παρέχει ζεστασιά και συνεχή υγρασία. Για την ιδανική ανάπτυξη των φυτών, απαιτούνται περίπου 2 λίτρα εδάφους για το καθένα. Ως εκ τούτου, κατά τη μεταφύτευση bacopa σε γλάστρα, πρέπει να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι το πολύ δύο φυτά μπορούν να φυτευτούν σε κύπελλα τριών λίτρων και στη συνέχεια θα είναι περιορισμένα.

Αυτή η ομορφιά είναι απαιτητική για το πότισμα, επομένως, εάν το ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό καιρό, δεν θα είναι δυνατή η άφθονη ανθοφορία. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την επιλογή υλικού για γλάστρες. Για παράδειγμα, τα φθηνά καλάθια καρύδας διατηρούν την υγρασία πολύ άσχημα, περνά κυριολεκτικά, οπότε είναι καλύτερο να φτιάξετε μια εσωτερική επένδυση που μπορεί να συγκρατήσει το νερό.

Όσον αφορά την κορυφαία σάλτσα, η Bacopa απαιτεί την παρουσία μικροστοιχείων · είναι καλύτερα να το ταΐζετε με ένα σύνθετο ορυκτό λίπασμα με ένα πλήρες σύνολο μικροστοιχείων για ανθοφόρα φυτά.

Σημείωση! Κατά κανόνα, τέτοια λιπάσματα παράγονται σε υδατοδιαλυτή μορφή. Η συνιστώμενη συχνότητα εφαρμογής είναι μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες.

Η αναπαραγωγή bacopa είναι καλή επειδή διατηρεί το σγουρό πράσινο φύλλωμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ανθοφορία συμβαίνει σε κύματα: πριν από λίγες μέρες το λουλούδι ήταν καλυμμένο με δαντελωτό αφρό λουλουδιών, σήμερα ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος, και σε μία ή δύο εβδομάδες μπορείτε να θαυμάσετε ξανά την άφθονη ανθοφορία. Μόνο για αυτό, θα πρέπει να επιλέγεται για καλλιέργεια στο σπίτι σε γλάστρα ή κήπο.

επισκέπτης
1 Σχόλιο
Ολίβια

Χαίρετε. Δεν ξέρω ποιος γράφει έγχρωμα άρθρα. Αλλά μπορώ να ρωτήσω; Γιατί, για παράδειγμα, ο χρόνος ανθοφορίας δεν αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλο άρθρο σχετικά με το αμπελώνα μπακόπα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάθε αρχάριος και όχι εξοικειωμένος με αυτό ή άλλο λουλούδι. Γιατί να μην προσδιορίσετε αμέσως όλες τις παραμέτρους: χρόνο φύτευσης φωτισμού εδάφους και χρόνος άνθησης από ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ - -; Γιατί είναι απαραίτητο να σπαταλάς χρόνο σε τόσο μεγάλα άρθρα και να μην βρεις τι είναι πιο σημαντικό σε αυτά; υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και εάν γράφετε για τα φυτά ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣ, πρέπει να υποδείξετε τον χρόνο άνθησης. Πολλά γραμμένα… 

Φυτά εσωτερικού χώρου

Κήπος