Αμπελός βάλσαμος στο σχεδιασμό τοπίου

Αυτά τα λουλούδια προορίζονται για διακοσμητική χρήση. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών είναι οι μίσχοι που κάμπτονται έντονα. Η λέξη "ampel", που μεταφράζεται από τα γερμανικά, σημαίνει ένα κρεμαστό βάζο σχεδιασμένο να καλλιεργεί λουλούδια. Αυτός ο τύπος βάλσαμου είναι κατάλληλος για αυτήν την αναπτυσσόμενη μέθοδο.

Γενικές πληροφορίες για το βάλσαμο ampelny

Αυτό το φυτό διανέμεται σε όλο τον κόσμο και απολαμβάνει ευρεία δημοτικότητα. Το παρακάτω περιγράφει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι είναι.

Βοτανική περιγραφή και ιστορία προέλευσης

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το πώς ακριβώς εμφανίστηκε το αμπελώδες βάλσαμο. Η προέλευσή του μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τη βοήθεια των θρύλων, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Λευκά άνθη

Η πατρίδα αυτού του εγχώριου λουλουδιού είναι οι υποτροπικοί της Αφρικής ή της Βόρειας Αμερικής. Η πρώτη αναφορά για την εμφάνιση βάλσαμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο χρονολογείται από το 1596. Αμέσως μετά την εμφάνισή του, άρχισε να απολαμβάνει τη δημοτικότητα.

Αυτό το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί ως ετήσιο και πολυετές φυτό. Ανήκει στην οικογένεια βάλσαμου, στην οποία είναι γνωστά περισσότερα από 300 είδη φυτών. Τα λουλούδια αναπτύσσονται στους άξονες των φύλλων και μπορούν να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις:

 • Πορτοκάλι,
 • πασχαλιά,
 • το κόκκινο,
 • άσπρο,
 • ροζ.

Σημείωση! Το χρώμα μπορεί να είναι συμπαγές, στίγματα ή ριγέ. Δίνουν την εντύπωση των φωτεινών χρωματισμένων φαναριών.

Το μέγεθος του λουλουδιού έχει διάμετρο 6-8 εκατοστά. Όταν είναι ώριμα, αναπτύσσονται πράσινα κουτιά με σπόρους φυτών. Στεγνώνουν σταδιακά. Εάν αγγίξετε ελαφρά ένα ώριμο κουτί, θα σπάσει και θα διασκορπίσει τον σπόρο γύρω. Λόγω αυτής της ιδιότητας, το φυτό ονομάζεται ευπαθή.

Το αμπελώδες βάλσαμο έχει μέγεθος 15 έως 25 εκατοστά. Ο χρόνος ανθοφορίας ξεκινά τον Ιούνιο και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον παγετό.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

Το βάλσαμο ανθίζει όλο το χρόνο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ονομάζονται αειθαλή.

Σταγονίδια νερού ξεχωρίζουν συχνά κατά μήκος των άκρων των πετάλων. Αυτή η ιδιότητα έδωσε στο εργοστάσιο ένα άλλο όνομα: Vanka Wet.

Σπουδαίος!Υπό την επιφύλαξη των αυξανόμενων συνθηκών σε συνθήκες δωματίου, το αμπελώδες βάλσαμο μπορεί να ανθίσει όλο το χρόνο.

Πιστεύεται ότι ο χρωματισμός των βάλσαμων επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων πτυχών της ανθρώπινης προσωπικότητας. Για παράδειγμα, το μωβ αναπτύσσει ψυχικές ικανότητες και το ροζ προωθεί την ανάπτυξη της συναισθηματικότητας. Υποτίθεται ότι το χρώμα του λουλουδιού αντιστοιχεί στον τύπο της ενεργειακής ροής που επηρεάζει ένα άτομο.

Βάλσαμο στη φύση

Υπάρχουν περισσότερα από τριακόσια είδη αυτού του λουλουδιού. Μεταξύ αυτών είναι και πολυετείς και ετήσιες. Υπάρχουν θάμνοι ύψους έως και δύο μέτρων. Εάν το αμπελώδες βάλσαμο επιλέγεται για καλλιέργεια, πώς να το φροντίσετε περιγράφεται παρακάτω.

Δημοφιλείς τύποι αμπελώνων βάλσαμων

Υπάρχουν αρκετοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους βάλσαμων που χρησιμοποιούνται στο σπίτι ή για τοπία.

Balsam Tumbler

Διακόπτης εναλλαγής βαλσαμίνης

Αυτή η ποικιλία έχει λευκά λουλούδια. Η διάμετρος τους είναι 4-5 εκατοστά.

Balsam ampelous terry Waller Atena Appleblossom

Αυτός ο τύπος βάλσαμου terry έχει λουλούδια που κυμαίνονται σε μέγεθος από 4 έως 5 εκατοστά. Το εξωτερικό μέρος των πετάλων είναι λευκό, το εσωτερικό έχει λεπτό ροζ χρώμα.

Αμπελός βάλσαμος στο σχεδιασμό τοπίου

Αυτά τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εξωραϊσμό. Συνήθως χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από την αρχή της ανθοφορίας έως τα τέλη Αυγούστου. Άλλες φορές διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο.

Πώς να μεγαλώσετε το αμπέλο βάλσαμο

Επιπλέον, το βάλσαμο Impatiens Ampelny εξετάζεται λεπτομερώς - σπορά, συνθήκες καλλιέργειας και άλλα χαρακτηριστικά.

Για καλλιέργεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχεύματα. Σε αυτήν την περίπτωση, την άνοιξη, κόψτε τους μίσχους μήκους 8-10 εκατοστών, βάλτε τους στο νερό. Κατά την καλλιέργεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό έδαφος με μια μικρή προσθήκη άμμου.

Σημείωση! Σε λίγες μέρες, θα αναπτύξουν ένα ριζικό σύστημα. Μεταμοσχεύστε τα σε γλάστρες αμέσως μετά.

Στάδια ανάπτυξης σποροφύτων και φροντίδα βάλσαμου

Όταν φεύγετε, είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλους τους αναπτυσσόμενους κανόνες.

Σύνθεση εδάφους

Για να αναπτυχθεί αμπέλο βάλσαμο, είναι απαραίτητο να παρέχεται μια κατάλληλη σύνθεση εδάφους στην οποία θα αναπτυχθούν. Για να το κάνετε αυτό, προετοιμάστε ένα μείγμα εδάφους, το οποίο θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα συστατικά:

 • βερμικουλίτης;
 • τύρφη;
 • άμμος του ποταμού;
 • επιφανειακή γη.

Σπουδαίος! Αυτά τα μέρη λαμβάνονται στον ίδιο όγκο και αναμειγνύονται καλά. Μια έτοιμη σύνθεση αυτού του είδους πωλείται σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπου μπορεί να αγοραστεί για καλλιέργεια βάλσαμου.

Η βιοτεχνολογία απαιτεί ότι όταν χρησιμοποιείτε αυτό το έδαφος, χύνεται ένα λεπτό στρώμα άμμου στο κάτω μέρος της γλάστρας - αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της φθοράς των ριζών του φυτού.

Φωτισμός και τοποθεσία

Πώς να φροντίζετε ένα λουλούδι βάλσαμου - πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να παρέχετε κατάλληλο φωτισμό. Με την έλλειψή του, τα λουλούδια θα εξασθενίσουν. Το φυτό δεν ανέχεται το άμεσο ηλιακό φως. Η καλύτερη επιλογή για τη φροντίδα ενός λουλουδιού είναι ο άφθονος διάχυτος φωτισμός.

Σπουδαίος!Εάν το βάλσαμο καλλιεργείται σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, τότε δεν θα έχει αρκετά λουλούδια. Η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί με μεταμόσχευση σε ένα αυστηρότερο δοχείο.

Αναπαραγωγή από σπόρους

Για την καλλιέργεια λουλουδιών από σπόρους, μπορούν να ληφθούν από το φυτό ή να αγοραστούν από ειδικό κατάστημα.

Τεχνική σποράς βάλσαμου

Εάν αποφασιστεί να μεγαλώσετε λουλούδια από σπόρους, τότε με τη βοήθειά τους, πρέπει πρώτα να πάρετε φυτά. Αυτό πρέπει να γίνει ως εξής:

 1. Προετοιμάστε δοχεία με χώμα. Οι σπόροι συμπιέζονται ελαφρά στο χώμα και πασπαλίζονται με μικρή ποσότητα άμμου.
 2. Ψιλοβρέξτε και καλύψτε με διαφανές φιλμ ή γυαλί.
 3. Τα δοχεία σπόρων πρέπει να φυλάσσονται σε καλά φωτισμένο και ζεστό μέρος. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι άμεσες ακτίνες του ήλιου είναι επικίνδυνες για αυτούς. Η καλύτερη επιλογή είναι ο άφθονος διάχυτος φωτισμός.
 4. Ο καθημερινός αερισμός είναι απαραίτητος για την πλήρη ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό, η μεμβράνη ή το γυαλί αφαιρούνται προσωρινά και το φυτό αφήνεται να αναπνέει.
 5. Το πότισμα πρέπει να είναι αρκετό, αλλά όχι άφθονο. Πρέπει να προσέχετε ώστε η γη να μην στεγνώσει.

Αρχικά, οι σπόροι φυτεύονται μαζί. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται λάχανα. Μόλις εμφανιστούν τρία φύλλα πάνω τους, καθίσταται απαραίτητο να κάνετε μια επιλογή. Τώρα κάθε φυτό φυτεύεται σε ξεχωριστό δοχείο. Το Balsam προτιμά σφιχτά δοχεία στα οποία θα ευδοκιμήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες για καλλιέργεια.

Πολυτελή κόκκινα λουλούδια

Πώς και πότε να φυτέψετε

Η προσγείωση ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου. Πριν από αυτό, είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε σε ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για αρκετές ώρες. Αμέσως πριν από τη φύτευση, οι σπόροι ξεπλένονται με καθαρό νερό.

Φροντίδα φυτών ενηλίκων

Όταν φροντίζετε το βάλσαμο, είναι σημαντικό να παρέχετε επαρκές πότισμα. Αυτό είναι ένα φυτό που αγαπά την υγρασία. Σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει αρκετό νερό, το βάλσαμο μπορεί να επιβιώσει. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θα ρίξει τα κάτω φύλλα και το ίδιο το φυτό θα χάσει την ελαστικότητά του.

Για να προσδιοριστεί πότε απαιτείται υγρασία, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το έδαφος στο οποίο βρίσκονται οι ρίζες βάλσαμου δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς.

Το χειμώνα, το φυτό χρειάζεται πολύ λιγότερη υγρασία. Επομένως, το πότισμα αυτή τη στιγμή πρέπει να μειωθεί.

Σημείωση! Μια κατάσταση κατά την οποία το υγρό σταματά σε ένα δοχείο ή παλέτα είναι απαράδεκτη. Εάν δεν λάβετε μέτρα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Λιπάσματα, φυτική διατροφή

Κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τα τέλη Αυγούστου, τα λουλούδια χρειάζονται τακτική σίτιση. Για το σκοπό αυτό, τα ορυκτά λιπάσματα είναι κατάλληλα, τα οποία προορίζονται για εσωτερικά ανθοφόρα φυτά.

Κατά τη σίτιση, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά ότι δεν υπάρχει επικράτηση λιπασμάτων αζώτου στο μείγμα που παρέχεται στο φυτό. Εάν προκύψει αυτή η κατάσταση, τότε θα υπάρξει εντατική ανάπτυξη στελεχών και αναστολή της διαδικασίας σχηματισμού λουλουδιών.

Ένας από τους κατάλληλους τύπους λιπασμάτων είναι το "Kemira", η σύνθεσή του:

 • μαγνήσιο;
 • κάλιο;
 • βόριο;
 • χαλκός;
 • φώσφορος;
 • άζωτο;
 • μαγγάνιο;
 • ψευδάργυρος;
 • μολυβδαίνιο;
 • σίδερο.

Εάν τροφοδοτείτε επιπλέον το "Kristalon", θα υποστηρίξει μακρά και άφθονη άνθηση. Για να προετοιμάσετε τη σύνθεση, θα πρέπει να διαλύσετε μια κουταλιά της σούπας του φαρμάκου σε 5 λίτρα νερό. Αυτή η σίτιση γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Βάλσαμο με διαφορετικά χρώματα

Κοινές ασθένειες και παράσιτα

Όταν έρχεται ο χειμώνας, το αμμώνιο βάλσαμο γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτο στην εμφάνιση μυκητιασικών ασθενειών. Το πιο επικίνδυνο γι 'αυτόν είναι η γκρίζα σήψη.

Εάν το φυτό είναι άρρωστο, είναι απαραίτητο να το μεταμοσχεύσετε σε νέο δοχείο, αλλάζοντας το παλιό έδαφος.

Μια επίθεση ακάρεων αράχνης είναι πιο πιθανό σε αυτές τις συνθήκες όταν το φυτό δεν δέχεται αρκετή υγρασία. Ένα από τα σημάδια της νόσου είναι η παρουσία στριμμένων φύλλων. Εάν δεν λάβετε μέτρα για τη θεραπεία, τότε όλα τα φύλλα θα πέσουν. Για την καταπολέμηση αυτού του εντόμου, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα παρασκευάσματα: "Actellik" ή "Neoron".

Σημείωση! Με την ασθένεια whitefly, τα φύλλα θα αρχίσουν να γίνονται κίτρινα γρήγορα. Τα έντομα βρίσκονται στην κάτω πλευρά των κάτω φύλλων. Σε αυτήν την περίπτωση, το "Fufanon" ή το "Decis" χρησιμοποιείται για θεραπεία.

Αναπαυτική φροντίδα

Αφού τελειώσει η ανθοφορία, οι μίσχοι πρέπει να κοπούν και το φυτό πρέπει να αναδιατάσσεται σε δροσερό μέρος. Είναι επιθυμητό να παρέχονται τέτοιες συνθήκες υπό τις οποίες η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει τους 15 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πότισμα πρέπει να είναι πολύ μέτριο.

Οι νέες βολές θα εμφανιστούν τον Φεβρουάριο. Μόλις συμβεί αυτό, το βάλσαμο πρέπει να μετακινηθεί σε δωμάτιο με υψηλότερη θερμοκρασία και να ποτίζεται πιο έντονα.

Πιστεύεται ότι το αμπελώδες βάλσαμο είναι ένα ιδιότροπο φυτό που απαιτεί πολλή προσοχή. Ωστόσο, εάν φροντιστεί σωστά, θα σας ευχαριστήσει με μια πολυτελή και ποικίλη ανθοφορία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

επισκέπτης
0 σχόλια

Φυτά εσωτερικού χώρου

Κήπος