Αμπελός ή γεράνι Pelargonium - καλλιέργεια και φροντίδα στο σπίτι

Το γεράνι Ampel, ή το πελαργόνιο, είναι το πιο δημοφιλές φυτό μεταξύ των καλλιεργητών λουλουδιών: αρχάριοι και επαγγελματίες. Αυτό το λουλούδι είναι ιδανικό για διακόσμηση βεράντες, μπαλκόνια, περβάζια εσωτερικών παραθύρων, καθώς και εξωτερικούς χώρους. Οι δρόμοι είναι επίσης στολισμένοι με γεράνια ζευκτόντων. Το Pelargonium είναι ένα πλούσιο ανθισμένο φυτό με στρογγυλεμένα σκούρα φύλλα. Το αμπέλι γερανίου, όταν λαμβάνεται κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι, μετακινείται γρήγορα στο στάδιο της ανθοφορίας.

Ampel pelargonium: φροντίδα στο σπίτι

Για να ευχαριστήσει ένα λουλούδι με την υγιή εμφάνισή του για ένα ολόκληρο έτος, πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για τη ζωή. Και για αυτό πρέπει να ξέρετε τι είναι το αμπελώδες γεράνι (φροντίδα και καλλιέργεια, τσίμπημα), τα χαρακτηριστικά κάθε περιόδου ανάπτυξης.

Γεμπάνιο Ampel

Καλοκαιρινή φροντίδα

Τα γεράνια αναπτύσσονται ενεργά από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού. Προς το παρόν, η φροντίδα του πελαργονίου στο σπίτι πρέπει να αποτελείται από:

 • έγκαιρο πότισμα. Είναι απαραίτητο να υγρανθεί το λουλούδι όταν στεγνώσει σταδιακά το άνω στρώμα του υποστρώματος. Σε αυτό το θέμα, μπορείτε να το παρακάνετε, πολύ συχνά δεν μπορείτε να ποτίσετε, το λουλούδι δεν θα είναι ευγνώμων για αυτό. Έτσι, το πότισμα πρέπει πάντα να διατηρείται υπό έλεγχο, παρατηρώντας τη γη.
 • περιοδική σίτιση
 • τσίμπημα νέων βλαστών και κλάδεμα.

Πελαργόνιο Ampel

Χειμερινή φροντίδα

Η φροντίδα του πελαργονίου το χειμώνα και το καλοκαίρι είναι διαφορετική. Σε αντίθεση με τη ζεστή εποχή, τα αμπελώνα γεράνια βρίσκονται σε κρύο καιρό.

Σημείωση! Αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντική για αυτήν, γιατί το πόσο ισχυρό θα είναι το λουλούδι κατά την περίοδο της ενεργού ανάπτυξης εξαρτάται από το πώς περνάει ο χειμώνας.

Η σωστή φροντίδα των γερανιών το χειμώνα είναι:

 • θέση του λουλουδιού σε δροσερό μέρος (η θερμοκρασία είναι περίπου 5-12 ° C).
 • διάχυτο αλλά έντονο φωτισμό δωματίου.
 • νερό σπάνια, περίπου 1 φορά σε 2 εβδομάδες.
 • Τα δοχεία με πελαργόνιο πρέπει να απέχουν αρκετά από τα θερμαντικά σώματα και άλλες πηγές θερμότητας.

Χαρακτηριστικά του αναπτυσσόμενου αμπελώδους πελαργονίου στο δρόμο

Το Pelargonium αισθάνεται υπέροχο τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως, τα αμπελώνα γεράνια φυτεύονται συχνά στο έδαφος. Οι απαιτήσεις για ένα λουλούδι που φυτεύεται σε εξωτερικούς χώρους παραμένουν οι ίδιες με εκείνες για τη φροντίδα στο σπίτι. Για πλούσια άνθηση και υγιή ανάπτυξη, χρειάζεται πότισμα, σίτιση και περιοδικό κλάδεμα.

Ampel γεράνι στο δρόμο

Επιλογή θέσεων

Το πιο σημαντικό πράγμα για τη φύτευση γερανιών στο δρόμο είναι η σύνθεση του εδάφους. Είναι μια καλά επιλεγμένη γη που θα δώσει δύναμη σε ένα λουλούδι. Το έδαφος πρέπει να είναι χωρίς στάσιμα υπόγεια ύδατα, επομένως οι ρίζες του λουλουδιού θα προστατεύονται από τη φθορά.

Προς ενημέρωσή σας! Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι το γεράνι δεν συμπαθεί τον πηλό και το αργιλώδες έδαφος, οπότε μέρη με τέτοιο χώμα δεν είναι κατάλληλα για φύτευση λουλουδιού.

Φωτισμός

Το γεράνι Ampel προτιμά πολύ φωτεινά μέρη. Χάρη στον ήλιο, το πελαργόνιο αρχίζει να ανθίζει άφθονα, διαφορετικά οι μπουμπούκια πέφτουν και μόνο τα στελέχη αρχίζουν να αναπτύσσονται. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι, όπως και πολλά άλλα λουλούδια, τα αμπελώνα γεράνια δεν αρέσουν το άμεσο ηλιακό φως, οπότε το μέρος πρέπει να είναι μέτρια φωτισμένο και κρυμμένο από το άμεσο ηλιακό φως.

Καθεστώς θερμοκρασίας

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, τα αμπελώνα γεράνια πρέπει να βρίσκονται σε ζεστό μέρος. Η καλύτερη θερμοκρασία για αυτό το λουλούδι είναι περίπου 18 ° C. Ωστόσο, το φυτό δεν φοβάται τα κρύα χτυπήματα, οπότε δεν πρέπει να το ανησυχείτε κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σπουδαίος! Δεδομένου ότι το πελαργόνιο κρέμεται πιο συχνά από την κατσαρόλα, διαλύοντας τα φύλλα του, πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος για το λουλούδι έτσι ώστε τα κλαδιά του να μην παραμορφώνονται από τον άνεμο.

Τα πιο κοινά παράσιτα και ασθένειες

Δυστυχώς, όπως σχεδόν κάθε λουλούδι, το γεράνι υπόκειται επίσης σε ορισμένες ασθένειες, μερικές φορές ακόμη και παράσιτα εμφανίζονται στο φυτό. Με ακατάλληλη φροντίδα, τα γεράνια μπορεί να επηρεαστούν από γκρι μούχλα, ιικά μωσαϊκά, διάφορους επιβλαβείς μύκητες ή κάμπιες.

Μόνο χημικές ουσίες που πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Όμως, για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση γερανίου, είναι ευκολότερο να το φροντίζετε σωστά.

Σημείωση! Το υπερβολικό πότισμα, ο ανεπαρκής φωτισμός ή τα ακατάλληλα επιλεγμένα λιπάσματα μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.

Κορυφαία επικάλυψη αμπελώδους πελαργονίου για πλούσια ανθοφορία

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, τα γεράνια χρειάζονται τροφή. Μπορείτε να βοηθήσετε το λουλούδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με τη βοήθεια διαφόρων λιπασμάτων, τα οποία προστίθενται στο έδαφος όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σε αυτήν την περίπτωση, ένα σύμπλεγμα ορυκτών λιπασμάτων έρχεται στη διάσωση. Επίσης, οι καλλιεργητές λουλουδιών χρησιμοποιούν μερικές φορές το γάλα ως κορυφαίο ντύσιμο. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί, όπως και άλλα λιπάσματα, πρέπει να το αραιώσετε με νερό.

Πλούσια ανθοφορία αμπελώδους γερανίου στο σπίτι μετά από κατάλληλη φροντίδα

Σπουδαίος! Η βιολογική σίτιση δεν είναι κατάλληλη για αμπελώνα γεράνια.

Για λόγους γονιμοποίησης, χρησιμοποιούνται επίσης ουσίες όπως ο φωσφόρος, το κάλιο και το θειικό μαγνήσιο, οι οποίες πρέπει επίσης να αραιωθούν με νερό.

Κλάδεμα και διαμόρφωση του θάμνου

Τι είναι το κλάδεμα γερανίου; Αυτή η ερώτηση τίθεται συχνότερα από αρχάριους κηπουρούς, επειδή το λουλούδι μεγαλώνει ούτως ή άλλως, γιατί να το σπάσει; Το κλάδεμα πελαργονίου είναι απαραίτητο για να διατηρείται ο θάμνος καθαρός. Βοηθά επίσης το λουλούδι να μην σπαταλά επιπλέον ενέργεια όταν τεντώνεται σε περιττό μήκος. Έτσι, το φυτό δίνει όλη την ενέργειά του σε λουλούδια και πλούσια φύλλα. Επιπλέον, το κλάδεμα παράγει μοσχεύματα για πολλαπλασιασμό λουλουδιών.

Κλάδεμα

Σπουδαίος! Το κλάδεμα μπορεί να γίνει μόνο σε έναν ήδη ώριμο θάμνο. Τα νεαρά φυτά μπορούν να καταστραφούν με αυτή τη μέθοδο δημιουργίας ενός σχήματος λουλουδιού.

Όλα σχετικά με το κλάδεμα και το τσίμπημα του πελαργονίου

Η κύρια διαφορά μεταξύ κλάδεμα και τσίμπημα είναι ότι η πρώτη επιλογή θεωρείται ένας δραματικός τρόπος για την αναμόρφωση του φυτού όταν αφαιρούνται ολόκληρα κλαδιά. Αυτό είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί το λουλούδι με τη μορφή ενός θάμνου, διαφορετικά, εάν δεν γίνει το κλάδεμα και το λουλούδι αφήνεται να αναπτυχθεί όπως θέλει, τα κλαδιά θα επιμηκύνονται και το ίδιο το φυτό θα ξεκινήσει το ελάχιστο αριθμός λουλουδιών.

Στη δεύτερη περίπτωση, μόνο τα άκρα των στελεχών είναι τσίμπημα, δηλαδή τα σημεία ανάπτυξης. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι όχι ένας, αλλά αρκετοί νεαροί βλαστοί εμφανίζονται στο σημείο τσίμπημα μετά από λίγο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη λαμπρότητα και θάμνους του λουλουδιού.

Το πιο σημαντικό πράγμα κατά το κόψιμο και το τσίμπημα:

 • χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία. Για κλάδεμα φυτών, είναι κατάλληλο μόνο ένα αιχμηρό εργαλείο, το οποίο δεν θα βλάψει άσκοπα το λουλούδι.
 • πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια πριν από τη διαδικασία, ώστε να μην μολυνθεί το λουλούδι με ασθένειες.

Πρέπει να κλαδέψετε το φυτό πριν από κάθε χειμώνα. Έτσι, τα γεράνια θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δύναμή τους στην κρύα εποχή και να ανθίσουν υπέροχα την άνοιξη.

Το τσίμπημα, με τη σειρά του, είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται καλύτερα στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, αλλά δεν απαγορεύεται να σχηματιστεί θάμνος τον επόμενο χρόνο, όταν το φυτό ανθίζει ήδη.

Σπουδαίος! Εάν υπάρχουν άρρωστοι βλαστοί στο λουλούδι, τότε το τσίμπημα είναι άχρηστο.Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να κόψετε το κλαδί. Αυτό θα διατηρήσει τα υπόλοιπα υγιή.

Καλλιεργήστε το πελαργόνιο μόνοι σας

Η καλλιέργεια ενός λουλουδιού είναι πάντα μια συναρπαστική διαδικασία, ειδικά αν το φυτό δεν αγοράστηκε αρχικά σε ένα κατάστημα, αλλά φυτεύτηκε από μόνο του. Το γεράνι μπορεί να καλλιεργηθεί πολλαπλασιάζοντας το φυτό με μοσχεύματα ή χρησιμοποιώντας σπόρους.

Βλάστηση

Καλλιέργεια από σπόρους

Για τη βλάστηση των σπόρων γερανίου, η περίοδος από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο θεωρείται η πιο ευνοϊκή. Η διαδικασία αποτελείται από διάφορα στάδια:

 1. Για το έδαφος, χρησιμοποιείται ένα μείγμα τύρφης, σφάγνου, εδάφους κήπου και άμμου.
 2. Το τελειωμένο χώμα με σπόρους πρέπει να υγραίνεται και να τοποθετηθεί κάτω από μια μεμβράνη για να σχηματίσει ένα είδος θερμοκηπίου.
 3. Αξίζει να αποθηκεύσετε μια γλάστρα με σπόρους σε καλό φωτισμό. Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι 22-24 ° C. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι σπόροι αρχίζουν να βλαστάνουν σε περίπου μια εβδομάδα.
 4. Αφού περιμένετε 3 εβδομάδες, μπορείτε να διαλέξετε τους βλαστικούς σπόρους.

Πώς να μεγαλώσετε από μοσχεύματα

Για να διαδώσετε το πελαργόνιο με μοσχεύματα από έναν τελικό θάμνο, πρέπει να κόψετε ένα κλαδί. Αυτό γίνεται καλύτερα το καλοκαίρι. Ο μίσχος μπορεί να δώσει ρίζες στο νερό ή απευθείας στο έδαφος. Αφού ριζωθούν τα λάχανα και εμφανιστούν αρκετά φύλλα, συνιστάται να τσιμπήσετε. Έτσι ο θάμνος θα αναπτυχθεί σταδιακά και θα γίνει πιο υπέροχος. Εάν φροντίσετε τα μοσχεύματα με τον σωστό τρόπο, μετά από ένα χρόνο το βλαστάρι θα σας ευχαριστήσει με λουλούδια.

Μεταμόσχευση πελαργονίου

Η μεταμόσχευση επηρεάζει σημαντικά την υγεία του λουλουδιού. Πραγματοποιείται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης. Αυτή η διαδικασία εκτελείται συχνότερα για την αύξηση του χώρου για το λουλούδι. Έτσι, μια κατσαρόλα με διάμετρο 1,5-2 cm μεγαλύτερη από την προηγούμενη είναι καταλληλότερη για μεταφύτευση. Η φύτευση του πελαργονίου απαιτεί ακρίβεια και φροντίδα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Σπουδαίος! Στο κάτω μέρος της νέας κατσαρόλας, πρέπει να τοποθετήσετε διογκωμένο άργιλο, ώστε να μην παραμείνει υπερβολική υγρασία, αλλά να εξατμιστεί.

Το σπιτικό αμπελώδες πελαργόνιο γίνεται ένα από τα αγαπημένα λουλούδια για τις νοικοκυρές, όχι μόνο επειδή ανθίζει πολύ όμορφα, αλλά και λόγω της απαράμιλλης φροντίδας του. Προκειμένου ένα λουλούδι να παραμένει πάντα πλούσιο και όμορφο, απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε απλούς αλλά σημαντικούς κανόνες για τα γεράνια.

επισκέπτης
0 σχόλια

Φυτά εσωτερικού χώρου

Κήπος