Πώς να φυτέψετε σωστά μια αμπούλα πετούνια

Η αμπούλα της πετούνιας διαφέρει από άλλα λουλούδια σε ένα εντελώς ασυνήθιστο χρώμα. Ένας χρόνος είναι αρκετός για να κοιτάξετε το φυτό και να μην το ξεχάσετε. Το μήκος των βλαστών μπορεί να είναι έως 1,4 μέτρα, πέφτουν όμορφα.

Ο ερπυστικός τύπος μίσχων δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα αυτού του λουλουδιού. Τα φύλλα είναι μεταξένια και ελαφρώς αφράτα. Η ποσότητα του πρασίνου εξαρτάται από την ηλικία του λουλουδιού. Αυτό το άρθρο εξηγεί λεπτομερώς τι είναι η αμπούλα πετούνια και πώς να τη φροντίζετε.

Πετούνια σε γλάστρα

Πώς να διαδώσετε την αμπούλα πετούνια

Κόψτε τα λουλούδια και τα χαμηλότερα πέταλα από τα μοσχεύματα που κόβονται από την ποικιλία που θέλετε, φυτέψτε το σε γλάστρα ή άλλο ευρύχωρο πιάτο και βάλτε το σε σκοτεινό μέρος για αρκετές εβδομάδες. Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τύπος αναπαραγωγής.

Μέθοδοι κοπής:

 • από κοινά φυτά?
 • από πέρυσι λουλούδι από παρτέρι?
 • στο νερό.

Προς ενημέρωσή σας! Η πετούνια ριζώνει πολύ απλά, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό, το λουλούδι θα πεθάνει απλά.

Οφέλη του εμβολιασμού

Η κοπή δεν είναι μόνο ο ευκολότερος, αλλά και ο σωστός τρόπος φυτικής αναπαραγωγής των φυτών. Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου:

 • με τη βοήθεια μοσχευμάτων, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ακριβές αντίγραφο του λουλουδιού της μήτρας, συμπεριλαμβανομένων όλων των γενετικών και φαινοτυπικών ιδιοτήτων του.
 • Αποδεικνύεται ότι εξοικονομείτε φυτά και σπόρους, που δεν δείχνουν πάντα 100% βλάστηση.
 • Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος αναπαραγωγής, η ριζοβολία και η βλάστηση διαρκεί λιγότερο χρόνο από τη φύτευση σπόρων.
 • τα λουλούδια κόρης είναι πολύ πιο ανθεκτικά και ισχυρότερα από ό, τι με τις μεθόδους δενδρυλλίων ή καλλιέργειας σπόρων.

Είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα δυνατό και καλό λουλούδι κατά τη διάρκεια των μοσχευμάτων μόνο εάν παρατηρηθεί η τεχνική, ο χρόνος φύτευσης και η σωστή προετοιμασία του υλικού φύτευσης.

Σημείωση! Οι κηπουροί λένε ότι είναι σκόπιμο να κόβετε πετρονίες με μοσχεύματα, καθώς οι σπόροι δεν βλαστάνουν σε όλες τις περιπτώσεις.

Διαδικασία κοπής

Κοπή πετούνιας σε νερό

Πώς να κόψετε την αμπούλα πετούνια στο νερό; Αυτή είναι μια από τις εύκολες μεθόδους αναπαραγωγής για πετούνια. Από το μητρικό θάμνο, πρέπει να κόψετε τα κορυφαία μοσχεύματα μήκους περίπου 13 εκ. Για να αποφύγετε τη σήψη τους στο νερό, θα πρέπει να κόψετε τα κάτω πέταλα, αφήνοντας περίπου 5 κομμάτια. Όσο περισσότερο είναι τα μοσχεύματα χωρίς νερό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ριζώσουν, οπότε πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ποτήρι το συντομότερο δυνατό.

Πώς να πολλαπλασιάσετε σωστά την πετούνια στο νερό:

 • είναι απαραίτητο να λαμβάνετε διαφανή δοχεία.
 • όταν το νερό εξατμίζεται, δεν αλλάζει, αλλά λίγο συμπληρώνεται.
 • τα πιάτα καλύπτονται με διαφανές καπάκι για εφέ θερμοκηπίου.
 • μετά από περίπου μια εβδομάδα, το κόψιμο θα ριζώσει και μπορεί να μεταμοσχευτεί στον κήπο.

Προς ενημέρωσή σας! Εάν μόνο ένα μέρος των δειγμάτων μεγαλώνει συχνά από τους σπόρους που φυτεύτηκαν, τότε μετά τον εμβολιασμό, με μερικές εξαιρέσεις, σχεδόν όλα γίνονται αποδεκτά. Εάν τα φυτά φυλάσσονται σωστά, θα αναπτυχθούν χωρίς προβλήματα.

Αυξανόμενα μοσχεύματα πετούνιας στο έδαφος

Ο πολλαπλασιασμός ενός λουλουδιού με σπόρους είναι μακρύς και δύσκολος. Για να καλλιεργήσετε σωστά ένα λουλούδι πετούνιας από σπόρους, πρέπει να αγοράσετε καλό σπόρο και να δημιουργήσετε μια θερμοκρασία για αυτό όχι μεγαλύτερη από 25 ° C.

Πριν από τη φύτευση των σπόρων, η γη χύνεται με ένα ελαφρύ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.Το λουλούδι έχει μικρούς σπόρους, έτσι φυτεύονται στο τελικό έδαφος επιφανειακά. Τα πιάτα με σπόρους πρέπει να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή γυαλί και να απομακρύνονται σε μέρος χωρίς ρεύμα με άφθονο φως. Απαγορεύεται το άνοιγμα των φυτεύσεων για τρεις εβδομάδες. Προς το παρόν, η φροντίδα συνίσταται μόνο στη συλλογή συμπυκνωμάτων από τη μεμβράνη επικάλυψης.

Σημείωση! Όταν εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί, πρέπει να ανοίγουν ελαφρώς για αρκετές ώρες για καλύτερη μικροκυκλοφορία αέρα. Εάν δεν γίνει αυτό, το φυτό θα πεθάνει.

Αυτή τη στιγμή, πρέπει να ψεκάσετε καλά και να ταΐσετε το φυτό μερικές φορές. Κάθε φορά που ο χρόνος αερισμού πρέπει να αυξάνεται. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα πέταλα, το κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί. Ως κορυφαίο ντύσιμο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα της εταιρείας "Garden of Miracles".

Λίπασμα

Βασικοί κανόνες για τη διάδοση της πετούνιας με μοσχεύματα

Σκεφτείτε τα ακόλουθα κατά τη φύτευση και την περιποίηση:

 • Συνιστάται να φυτέψετε φυτά την άνοιξη, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ευκολότερο να ελέγχετε το ηλιακό φως και να παρέχετε την απαραίτητη ζεστασιά. Στις αρχές του καλοκαιριού, η πετούνια θα αρχίσει να ανθίζει άφθονα.
 • Τα μοσχεύματα μπορούν να κοπούν ακόμη και από νέους θάμνους. Αυτή η κουλτούρα ανέχεται καλά το κλάδεμα, και για τα αμπελώνα είδη θα είναι απλά απαραίτητο.
 • Απαγορεύεται η χρήση του ίδιου μείγματος αρκετές φορές για φυτά λουλουδιών.

Σημείωση! Τα μοσχεύματα ανθίζουν περίπου 1,5 μήνες μετά το κλάδεμα.

Δηλαδή, αφού τα φυτέψατε τον Αύγουστο, ένας ολόκληρος θάμνος με λουλούδια θα είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Και έχοντας κόψει τα κλαδιά τον Απρίλιο, στις αρχές Ιουνίου, αναπτύσσονται στερεά φυτά, τα οποία μπορούν να μεταμοσχευθούν με ασφάλεια στο έδαφος.

Πότε και από ποιον θάμνο πρέπει να κόψετε τα μοσχεύματα

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να σβήσει ο θάμνος, συνιστάται η λήψη μοσχευμάτων από ανθισμένους θάμνους, επιλέγοντας όμορφα, ισχυρά.

Αυτό πρέπει να γίνει στις αρχές Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Πώς μοιάζει ένας ιδανικός μίσχος:

 • μήκους περίπου 5 cm (τα πολύ μεγάλα κλαδιά δεν ριζώνουν καλά).
 • με 4 ζευγάρια πέταλα.
 • πρέπει να κόψετε σε λοξή γωνία και κάτω από έναν κόμπο (ο κόμβος είναι η διασταύρωση του πετάλου με το στέλεχος). Η κοπή στελέχους μπορεί επίσης να έχει δύο τομές, οπότε η άνω κοπή πρέπει να γίνει ευθεία.

Σημείωση! Τα μοσχεύματα πολλών εγχώριων φυτών (ειδικά γάλακτος) πρέπει να διατηρούνται στο τραπέζι για κάποιο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς τους να στεγνώσουν. Αλλά με την πετούνια είναι διαφορετική: μόλις κοπούν τα κλαδιά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Εάν επιδεινωθούν, είναι απίθανο να εξαφανιστούν στο μέλλον. Το κομμένο στέλεχος αποθηκεύεται για περίπου 3 ώρες.

Ampel petunias: πότε και πώς να φυτέψετε

Για να φυτέψετε σωστά την πετούνια, πρέπει να δημιουργήσετε ορισμένες προϋποθέσεις για αυτές:

Όροι προετοιμασίας μοσχευμάτων

Σύμφωνα με έμπειρους κηπουρούς, για την κοπή ενός φυτού τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, το μητρικό φυτό πρέπει να προετοιμαστεί το καλοκαίρι. Για να το κάνουν αυτό, στα τέλη Αυγούστου, το κάνουν με το μητρικό ποτό: έκοψαν τους παλιούς βλαστούς στο θάμνο, στη συνέχεια το σκάβουν μαζί με ένα κομμάτι εδάφους και το φυτεύουν σε δοχείο κατάλληλου μεγέθους (περίπου σε διάμετρο cm), το οποίο μεταφέρεται σε ένα ζεστό δωμάτιο, ώστε ο χειμώνας και οι παγετοί να μην χαλάσουν το φυτό.

Ημερομηνίες φύτευσης για ριζωμένα μοσχεύματα

Φυτέψτε σε μια κρεμαστή γλάστρα

Δεν είναι τίποτα ότι αυτό το λουλούδι θεωρείται ιδιότροπο, επειδή είναι αδύνατο να πολλαπλασιαστεί με άμεση σπορά σε ανοιχτό έδαφος. Πολύ μικροί σπόροι χρειάζονται μόνο για την καλλιέργεια δενδρυλλίων. Η πετούνια είναι ιδιότροπη τόσο στη σύνθεση της γης όσο και στην τήρηση του χρόνου σποράς.

Σημείωση! Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου δενδρυλλίων, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για αυτό.

Η πετούνια είναι αρκετά ανθεκτική σε διάφορα παράσιτα, αλλά υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορούν να τις επηρεάσουν:

 • Αν ο θάμνος χτυπηθεί από ένα ακάρεο αράχνης, τότε στα διαφανή πέταλα είναι ορατός ένας ιστός αράχνης, που προκαλεί ζάρωμα και ξήρανση των φύλλων.
 • Τα thrips (μικρά σκούρα χρωματιστά παράσιτα) είναι πιο πιθανό να προσβάλουν το φυτό κατά την ανθοφορία. Βασικά, οι στήμονες και τα φύλλα της πετούνιας υποφέρουν από αυτά.
 • το πιο επικίνδυνο είναι η αφίδα, επηρεάζει πλήρως ολόκληρο το φυτό.Εάν δεν κάνετε δράση, τότε το λουλούδι πεθαίνει εντελώς σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • είναι καλύτερα να κάνετε ψεκασμό με τη βοήθεια ειδικών χημικών διαλυμάτων που καταστρέφουν εύκολα τέτοια παράσιτα. Κατά την εφαρμογή τους, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Ορισμένες ποικιλίες πετούνιας είναι αρκετά ιδιότροπες. Αλλά με σωστή φροντίδα και συνεχή γονιμοποίηση, μπορείτε να φυτέψετε όμορφους θάμνους με τα χέρια σας. Για αναπαραγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω. Θα υπάρξουν απώλειες, χωρίς αυτό δεν υπάρχει τίποτα, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα μεγαλώσουν και το καλοκαίρι θα ευχαριστηθούν με άφθονη ανθοφορία.

επισκέπτης
0 σχόλια

Φυτά εσωτερικού χώρου

Κήπος