Μαύρες κηλίδες στα φύλλα μιας μηλιάς: πώς να αντιμετωπίσετε ένα δέντρο

Συχνά, οι κηπουροί παρατηρούν ότι εμφανίζονται μαύρες κουκίδες στα φύλλα μήλων. Αυτό το σημάδι μπορεί να υποδηλώνει αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς και την ανάπτυξη ασθενειών. Επομένως, δεν μπορεί να αγνοηθεί, διαφορετικά δεν πρέπει να βασίζεστε σε μια καλή συγκομιδή. Προκειμένου να εκτελέσετε σωστά τη θεραπεία, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον λόγο για τον οποίο τα φύλλα της μηλιάς γίνονται μαύρα. Διαφορετικά, όλες οι προσπάθειες μπορεί να είναι άχρηστες. Θα πρέπει επίσης να εξοικειωθείτε με τα προληπτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην προστασία του κήπου από αυτήν τη μάστιγα στο μέλλον.

Σημάδια της νόσου

Σε περίπτωση μόλυνσης της μηλιάς, εκτός από τις μαύρες κουκκίδες, υπάρχουν και άλλα συνοδευτικά σημάδια. Επομένως, είναι αρχικά απαραίτητο να διενεργηθεί διεξοδική επιθεώρηση του δέντρου. Αυτό θα αποκαλύψει την έκταση της εξάπλωσης της λοίμωξης, δηλαδή επηρεάζει μόνο τα φύλλα, ή επίσης τα κλαδιά, το φλοιό, τα φρούτα. Αυτό θα επιτρέψει τον αποκλεισμό των επιπτώσεων των ψυχρών θερμοκρασιών.

Οι μαύρες κουκίδες στα φύλλα μήλου δεν μπορούν να αγνοηθούν

Πρόσθετα συμπτώματα που υποδηλώνουν λοίμωξη της μηλιάς:

  • ρωγμές στο φλοιό?
  • νεκρωτικές περιοχές σε φύλλα, κλαδιά, κορμό.
  • απόρριψη των ωοθηκών
  • σάπια φρούτα στα κλαδιά ·
  • στέγνωμα από βλαστούς ·
  • πρόωρη πτώση φύλλων.

Σπουδαίος! Με βάση το σύνολο όλων των σημείων, η ασθένεια μπορεί να διαπιστωθεί και η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά.

Αιτίες σκοτεινών κηλίδων

Μαύρες κηλίδες στα φύλλα μιας μηλιάς μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης μυκητιακής, ιογενούς και βακτηριακής νόσου. Κάθε ένα από αυτά χαρακτηρίζεται από συνοδευτικά χαρακτηριστικά. Επομένως, όλες οι πιθανές ασθένειες που προκαλούν ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει να μελετηθούν έτσι ώστε στο μέλλον να είναι δυνατή η σωστή αντιμετώπιση της νόσου. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην έλλειψη διατροφής.

Βακτηριακό έγκαυμα, νέκρωση ή βακτηρίωση

Μια κοινή ασθένεια μήλου που εισέρχεται συχνά στον κήπο με νέα φυτά. Μια πυρκαγιά μπορεί να ανιχνευθεί ήδη κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας του δέντρου. Αυτή τη στιγμή, μαύρες περιοχές εμφανίζονται σε νεαρά φύλλα. Στη συνέχεια, οι πλάκες στρίβονται και στεγνώνουν, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν στα κλαδιά.

Η ασθένεια εξαπλώνεται επίσης σε ταξιανθίες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να γίνουν μαύρα και να καταρρέουν. Τα φρούτα είναι δεμένα, αλλά λίγα. Εμφανίζονται επίσης σκούρες κουκίδες, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνονται σε μέγεθος. Επομένως, τα μήλα στεγνώνουν, αλλά παραμένουν στο δέντρο μέχρι το χειμώνα. Ο φλοιός πάσχει επίσης από φωτιά. Μαλακώνει, λευκά σημεία εμφανίζονται πάνω του, παρόμοια με τη μούχλα.

Σπουδαίος! Εάν δεν ξεκινήσετε την καταπολέμηση των εγκαυμάτων βακτηρίων εγκαίρως, τότε μετά από 2 χρόνια θα πρέπει να αλλάξετε όλα τα δέντρα στον κήπο και όχι μόνο τις μηλιές.

Το βακτηριακό έγκαυμα εξαπλώνεται γρήγορα

Χλωρωτικό δακτυλιοειδές σημείο

Αυτή είναι μια ιογενής ασθένεια. Μπορεί να αναγνωριστεί από μικρά δακτυλιοειδή κίτρινα σημεία. Στη συνέχεια, γίνονται μαύρα, γίνονται μεγαλύτερα, αλλά το μέγεθος δεν αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη του δέντρου σταματά.

Το χλωρωτικό δακτύλιο επηρεάζει ολόκληρο το εναέριο μέρος της μηλιάς. Είναι άχρηστο για τη θεραπεία της νόσου, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προληπτικά μέτρα.

Έλλειψη μαγνησίου και μαγγανίου

Η έλλειψη αυτών των συστατικών στο έδαφος μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για την εμφάνιση μαύρων κηλίδων στα φύλλα της μηλιάς. Με έλλειψη μαγνησίου, αρχικά εμφανίζονται κίτρινες κηλίδες μεταξύ των φλεβών και μετά γίνονται μαύρες. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου επηρεάζει αρνητικά τους καρπούς. Τα μήλα μεγαλώνουν και δεν είναι νόστιμα.

Η ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί επίσης να εμφανιστεί με παρόμοιο σύμπτωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι άκρες των πλακών αρχίζουν να γίνονται κίτρινες αρχικά, και στη συνέχεια τα φύλλα εντελώς. Ως αποτέλεσμα, γίνονται μαύρα, στεγνώνουν, πέφτουν.

Η έλλειψη μαγνησίου και μαγγανίου εμφανίζεται σε μια μηλιά σε αμμώδες έδαφος.

Σόου άνθιση

Αυτή η μυκητιακή ασθένεια μεταδίδεται από έντομα, δηλαδή αφίδες. Αρχικά, εμφανίζονται μικρές κοκκινωπές κουκίδες στα φύλλα της μηλιάς και, στη συνέχεια, οι άκρες είναι κυρτωμένες, γεγονός που υποδηλώνει εισβολή παρασίτων. Μετά από αυτό, όλες οι πλάκες του δέντρου καλύπτονται με μια μαύρη άνθιση, που μοιάζει με αιθάλη. Επηρεάζει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Ως αποτέλεσμα, τα φύλλα στεγνώνουν και πέφτουν.

Σπουδαίος! Το θρεπτικό μέσο για τον μύκητα με αιθάλη είναι τα απόβλητα των παρασίτων.

Ωίδιο

Αυτή η μυκητιακή νόσος εμφανίζεται τον Ιούνιο. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τις λευκές κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες αυξάνονται γρήγορα στο μέγεθος και συγχωνεύονται. Αυτό εμποδίζει τα φύλλα να απορροφούν οξυγόνο και φως. Ως αποτέλεσμα, γίνονται μαύρα και πέφτουν.

Καφέ κηλίδα, φυλλωστίτωση

Με αυτήν την ασθένεια, κοκκινωπά σημεία αρχικά εμφανίζονται στα φύλλα του δέντρου, τα οποία στη συνέχεια αυξάνονται σε μέγεθος και σκουραίνουν. Το θρεπτικό μέσο για τον μύκητα είναι ο κυτταρικός χυμός. Αυτό τελικά οδηγεί σε διακοπή των μεταβολικών διεργασιών στους ιστούς και προκαλεί την εμφάνιση νεκρωτικών περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζεται πρόωρη πτώση φύλλων.

Το καφέ σημείο εξαπλώνεται γρήγορα κατά τη διάρκεια υγρού, θυελλώδους καιρού.

Τα πρώτα σημάδια φυλλωστίτωσης γίνονται ορατά τον Μάιο.

Ρίζα κάψιμο

Η ακατάλληλη χρήση λιπασμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση μαύρων κηλίδων στα φύλλα μιας μηλιάς. Συχνά, τα εγκαύματα ρίζας εμφανίζονται σε νεαρά φυτά. Σε αυτήν την περίπτωση, μαύρα φύλλα αρχικά εμφανίζονται στην κορυφή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άπειροι κηπουροί βάζουν φρέσκια κοπριά στο λάκκο φύτευσης. Και αυτό είναι απολύτως αδύνατο να γίνει, καθώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης απελευθερώνει αέρια που εμποδίζουν την ριζοβολία του δέντρου. Επιπλέον, η υπερθέρμανση λαμβάνει χώρα σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία οδηγεί σε εγκαύματα.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα δενδρύλλιο μόνο με την αναφύτευση σε νέο μέρος σύμφωνα με όλους τους κανόνες αυτής της διαδικασίας.

Σπουδαίος! Μια υψηλή συγκέντρωση ορυκτών λιπασμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα ρίζας, επομένως, η επιτρεπόμενη δόση δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Γαλαξία

Μαύρες κηλίδες στα φύλλα και τα μήλα μπορούν επίσης να εμφανιστούν με γαλακτώδη γυαλάδα. Αυτή η μυκητιακή ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της λιμοκτονίας των ορυκτών, με απότομα άλματα θερμοκρασίας, λόγω της κατάψυξης του δέντρου, καθώς και με αυξημένη οξύτητα στο έδαφος. Αρχικά, τα ελαφρά σημεία εμφανίζονται στα φύλλα στη νότια πλευρά της κορώνας και στη συνέχεια εμφανίζεται μια μαύρη μαργαριταρένια λάμψη στα κλαδιά, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα.

Ως αποτέλεσμα, η ασθένεια επηρεάζει τα κλαδιά και τα φρούτα, τα οποία αρχίζουν να καταρρέουν μαζικά. Εάν διεισδύσει στον σκελετό ενός δέντρου, τότε η μηλιά πεθαίνει.

Σπουδαίος!Η αντιμετώπιση της γαλακτώδους λάμψης είναι δυνατή μόνο στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης.

Ψώρα

Αυτή η μυκητιακή ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τη μηλιά, το αχλάδι, αλλά και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Επιπλέον, σε κάθε φυτό προκαλείται από διαφορετικό παθογόνο. Ελλείψει μέτρων ελέγχου, η ψώρα μπορεί να καταστρέψει έως και το 100% της καλλιέργειας.

Τα πρώτα σημάδια του μύκητα του μηλίτη μπορούν να φανούν όταν ανοίγουν τα φύλλα. Καλύπτονται με στρογγυλεμένες σκοτεινές κηλίδες, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά στο μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Στο μέλλον, ο μύκητας περνά στα λουλούδια, ως αποτέλεσμα των οποίων δεν σχηματίζουν ωοθήκη.

Με περαιτέρω πρόοδο, η ψώρα εξαπλώνεται στον καρπό. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα μήλα που μοιάζουν με κονδυλώματα.Αυξάνουν σταδιακά και σχηματίζουν μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Τα προσβεβλημένα φρούτα αναπτύσσονται μικρά, παραμορφώνονται και καλύπτονται με ρωγμές, δεν μπορούν να καταναλωθούν. Τα σπόρια του μύκητα ξεχειλίζουν σε ρωγμές στο φλοιό.

Οι επιθέσεις με ψώρα εξασθένησαν, εξασθένισαν τα δέντρα

Γκρι σήψη

Αυτή η μυκητιακή ασθένεια είναι πολύ συχνή σε καλλιέργειες με πέτρα. Τα πρώτα σημάδια της γκρίζας σήψης φαίνονται στη φλέβα όταν ανοίγουν τα μπουμπούκια. Αυτό οδηγεί στην πρόωρη μαρασμό τους.

Στη συνέχεια, η ασθένεια εξαπλώνεται σε βλαστούς και φύλλα, στα οποία εμφανίζονται μαύρες κηλίδες, δίνοντας την εντύπωση ενός εγκαύματος. Αυτό τους αναγκάζει να στεγνώσουν.

Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί γκρίζα σήψη στα φρούτα το καλοκαίρι. Ο δροσερός και υγρός καιρός μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξή του.

Μωσαϊκό της Apple

Είναι μια ιογενής ασθένεια που εξαπλώνεται με τη γύρη και τους σπόρους του δέντρου. Αρχικά, εμφανίζεται ως ελαφρές κηλίδες στα φύλλα, τα οποία στη συνέχεια σκουραίνουν. Μπορείτε να τα δείτε στο αρχικό στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου. Το μωσαϊκό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και καρποφορία της μηλιάς.

Σπουδαίος! Το μωσαϊκό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά ο ιός πεθαίνει σε θερμοκρασία αέρα + 37 ... + 40 μοίρες.

Αργά

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τις νυχτερινές καλλιέργειες, αλλά και τις μηλιές. Επιπλέον, στο τελευταίο, καταστρέφει το κολάρο ρίζας. Η ασθένεια αρχικά αρχίζει με μια μικρή περιοχή σήψης στην περιοχή του μοσχεύματος. Και στη συνέχεια προχωρά και προκαλεί βλάβη σε μεγάλες περιοχές του φλοιού.

Ελλείψει κατάλληλων μέτρων ελέγχου, η καθυστερημένη όραση μπορεί να εξαπλωθεί στο αγγειακό σύστημα της μηλιάς. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζει τους βλαστούς και τα φρούτα που έχουν πέσει ή βρίσκονται στο κάτω μέρος της κορώνας.

Σπουδαίος!Η όψιμη πλημμύρα αρχίζει να εξελίσσεται στα τέλη Ιουλίου και εξαπλώνεται γρήγορα σε βροχερούς και δροσερούς καιρούς.

Στο πλαίσιο των μεταβολικών διαταραχών, εμφανίζονται καφέ κηλίδες στα φύλλα του δέντρου, σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος. Τα προσβεβλημένα μήλα φαίνονται υδαρή αλλά διατηρούν το σχήμα τους. Μπορείτε να ελέγξετε εάν κόβετε ένα τέτοιο φρούτο. Μέσα σε αυτήν, με αυτήν την ασθένεια, θα υπάρξει έντονη εξάντληση των αιμοφόρων αγγείων.

Η καθυστερημένη όραση εξαπλώνεται κατά μήκος του δέντρου από κάτω προς τα πάνω

Στάσιμη υγρασία

Οι μαύρες κουκίδες στα φύλλα και τα μήλα είναι ένα σημάδι που μπορεί να υποδηλώνει στάσιμη υγρασία στο έδαφος. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει λόγω της εγγύτητας των υπόγειων υδάτων, η οποία ξεπλένει θρεπτικά συστατικά από το ριζικό σύστημα. Μπορεί να λυθεί μόνο με μεταφύτευση δέντρου σε νέο μέρος.

Η υπερχείλιση μπορεί επίσης να συμβεί κατά την καλλιέργεια μιας μηλιάς σε πήλινο έδαφος. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση του αέρα στις ρίζες διακόπτεται και αυτό οδηγεί σε διακοπή των μεταβολικών διεργασιών. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να προσθέσετε άμμο και τύρφη στο ανώτερο στρώμα του ριζικού κύκλου, 10 kg ανά 1 τετραγωνικό. μ. Πρέπει επίσης να φτιάξετε μια τάφρο κατά μήκος της άκρης του για να αποστραγγίσετε το υπερβολικό νερό.

Πώς να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα

Εάν εμφανιστούν ακόμη και μικρά σκούρα σημεία στα φύλλα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε το στέμμα του δέντρου με ειδικά μυκητοκτόνα. Αυτό θα ενισχύσει την ασυλία του δέντρου και θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Αλλά πριν ψεκάσετε το δέντρο, θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να αφαιρέσετε τις πληγείσες περιοχές και να τις κάψετε.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί πλήρως ότι η ασθένεια δεν θα επανεμφανιστεί. Επομένως, στο μέλλον, το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν πραγματοποιούνται προληπτικές θεραπείες αρκετές φορές ετησίως ανά εποχή.

Τι ναρκωτικά να χρησιμοποιήσετε

Για τη θεραπεία μυκητιακών και βακτηριακών παθήσεων της μηλιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα Bordeaux. Αυτό το παρασκεύασμα περιέχει θειικό χαλκό, το οποίο έχει επιζήμια επίδραση στα παθογόνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όχι περισσότερο από 5 φορές ανά σεζόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η συγκέντρωση του διαλύματος πρέπει να αλλάξει για να αποφευχθούν εγκαύματα.

Το μείγμα Μπορντό έχει αποτέλεσμα επαφής, οπότε ξεπλένεται από βροχή

Τα χημικά πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ασθενειών. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν συστημικό αποτέλεσμα και διεισδύουν σε όλα τα μέρη του δέντρου.Επομένως, παρέχουν μακροχρόνια προστασία και δεν ξεπλένονται από τη βροχή.

Αποτελεσματικά χημικά:

  • "Raek";
  • Horus;
  • "Ταχύτητα".

Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι εθιστικά στα παθογόνα. Επομένως, κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων θεραπειών, τα χημικά παρασκευάσματα πρέπει να εναλλάσσονται.

Προληπτικές θεραπείες κήπου

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση μαύρων κηλίδων στα φύλλα της μηλιάς, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται προληπτική θεραπεία του κήπου πολλές φορές ανά σεζόν. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τηρείται η σειρά εφαρμογής των παρασκευασμάτων, καθώς και ο χρόνος ψεκασμού, διαφορετικά η προσπάθεια που καταβάλλεται μπορεί να μην φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σπουδαίος! Όχι μόνο οι μηλιές χρειάζονται πρόληψη, αλλά και όλα τα δέντρα στον κήπο.

Την άνοιξη

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών, η οποία συνήθως συμβαίνει στα μέσα Απριλίου. Για επεξεργασία, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα Μπορντό 3% ή "Horus". Πρέπει να ψεκάσετε τον κύκλο, τον κορμό και τον κύκλο ρίζας.

Εάν τηρηθούν οι όροι προφύλαξης, η ωοθήκη δεν θα υποφέρει

Το καλοκαίρι

Αυτή τη στιγμή του έτους, πρέπει να ψεκάσετε τη μηλιά κατά την περίοδο της επέκτασης των οφθαλμών και μετά την ανθοφορία. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε 1% μείγμα Μπορντό, "Raek" ή "Speed". Είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε ολόκληρο το στέμμα του δέντρου.

Το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο, ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται μετά την πτώση των φύλλων. Προς το παρόν, συνιστάται η εφαρμογή μείγματος Μπορντό 3% ή "Horus". Η επεξεργασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βοηθά στην καταστροφή των χειμερινών μυκητιακών σπόρων και αυξάνει την αντίσταση του δέντρου σε δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες.

Σπουδαίος! Εκτός από τον ψεκασμό το φθινόπωρο, θα πρέπει να αφαιρέσετε και να κάψετε πεσμένα φύλλα, καθώς και να ασπρίσετε τον κορμό και τα σκελετικά κλαδιά του δέντρου.

Οι μαύρες κηλίδες στο δέντρο της μηλιάς υποδηλώνουν πρόβλημα. Επομένως, αυτό το σημάδι δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, όσο πιο γρήγορα διαπιστωθεί ο λόγος εμφάνισής τους και πραγματοποιηθεί η θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες είναι η καλή συγκομιδή και η πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε όλο τον κήπο.

επισκέπτης
0 σχόλια

Φυτά εσωτερικού χώρου

Κήπος